Böbrek Taşları Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir
Böbrek Taşı Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir
Eylül 6, 2023
Sağlıklı Bir Böbrek Fonksiyonu İçin Nasıl Beslenilmeli?
Sağlıklı Bir Böbrek Fonksiyonu İçin Nasıl Beslenilmeli?
Eylül 19, 2023

İdrar Yolu Enfeksiyonları Böbrek Hastalıklarına Neden Olabilir Mi?

İÇİNDEKİLER

    İdrar yolu enfeksiyonları böbrek hastalıklarının oluşmasına sebep olabilir. İdrar yollarında bakterilerin üremesi ile oluşan enfeksiyona idrar yolu enfeksiyonu denir. İdrar yoluna girerek bakteriler çoğalır ve bu da enfeksiyona sebep olur. İdrar yolu enfeksiyonları çeşitli belirtilerle varlığını gösterir. Bu belirtilerden bazıları; sık idrara çıkma, idrarda yanma hissi, idrarda kan görülmesi, karın veya kasık bölgesinde ağrı, halsizlik, ateş. 

    İdrar yolu enfeksiyonlarına sürekli olarak maruz kalmak kronik böbrek rahatsızlığı riskini yükseltebilir. İdrar yolu enfeksiyonları böbreklerin sağlıklı işleyişini bozabilir ve bu durum ciddi sonuçlar doğurabilir.

    İdrar yolu enfeksiyonları idrar yolunda artan bakterilerin böbreklere ulaşması ile böbreklerde iltihaplanma (piyelonefrit) meydana gelebileceği durumlarda ciddi bir tehdit unsuru oluşturur. Böbrek dokusunda iltihaplanmaya sebep olan enfeksiyona piyelonefrit adı verilir. Piyelonefritin genelde varlığını gösterdiği belirtiler; yüksek ateş, titreme, bulantı, kusma, bel ağrısı, idrar yaparken yanma veya acı hissidir. Tedavi edilmediği takdirde kronik böbrek hastalıklarına sebep olabilir.

    Kronik idrar yolu enfeksiyonları böbrek fonksiyonlarının bozulmasına ve idrar yollarında enfeksiyonların sürekli olarak tekrarlanmasına sebep olarak böbrek hasarı meydana getirebilir. İdrar yolu enfeksiyonunun hızlı bir şekilde tedavi edilmesi bu sebeple önem taşır. İdrar yolu enfeksiyonunun tedavi edilmediği durumlarda böbrekler zarar görebilir ve bu durum böbrek hastalığına zemin hazırlayabilir. İdrar yolu enfeksiyonları şu kişilerde ve durumlarda daha fazla gözlemlenir; sık sık tekrarlanan enfeksiyonlar, idrar yollarında yapısal anormallikleri olan bireylerde, idrar akışını engelleyen durumlarda, idrar yolları taşları olan bireylerde, idrar yoluna yerleşmiş bir kateteri olan bireylerde, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde, diyabetiklerde ve böbrek hastalığı olan bireylerde.

    İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi genelde antibiyotikler ile yapılır. Tedaviye erken başlamak fonksiyonun yayılmasının önüne geçecektir ve bu şekilde böbreklere zarar vermeden enfeksiyon ortadan kaldırılacaktır. Bununla beraber idrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçmek için sık sık tuvalete çıkmak, hijyen kurallarına dikkat etmek, bol miktarda su tüketmek, bağışıklık sisteminin güçlü kalması için sağlıklı beslenmek önem taşımaktadır. Ayrıca kadınların özellikle cinsel aktivite sonrasında idrarı çıkmaları önerilmektedir.

    İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmediği durumlarda ciddi sonuçlara sebep olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonları belirtileri ile karşılaşıldığında bir uzmana danışılmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonları ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmediği takdirde böbrek hastalıkları meydana gelebilir. Bu sebeple nefroloji alanında Prof. Dr. Savaş Öztürk gibi uzman kişilerin çalışmalarından bilgi edinerek idrar yolu enfeksiyonları ile ilgili belirtileri fark etme olasılığını artırmak bizlere fayda sağlayacaktır. Belirtiler ile karşılaşıldığında muhakkak bir doktora başvurmak gerekir.

    İlgili içerik, yayın kurulu tarafından Eylül 14, 2023 tarihinde yayınlanmıştır.

    BU YAZILAR İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

    GAZİOSMANPAŞA DİYALİZ MERKEZİ SİZİ DİNLİYOR!

    Sağlığınızı önemsiyoruz, size kulak veriyoruz.

    Gaziosmanpaşa Diyaliz Merkezi olarak, hastalarımızın ihtiyaç ve beklentilerini ön planda tutuyoruz. Sorularınız, önerileriniz veya şikayetleriniz için her zaman bize ulaşabilirsiniz.