Kurumsal Haberler

Böbrek Taşı Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir

Böbrek Taşı Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir

Böbreklerde ve idrar yollarında oluşan taşlanmış küçük kristallere böbrek taşı denir. Böbrek taşı idrar yoluna girdiği zaman idrar akışını engelleyebilir ve şiddetli ağrı idrar yolu enfeksiyonları ve diğer sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir. Genellikle dehidrasyon, aşırı tuz tüketimi, beslenme alışkanlıkları ve bazı tıbbi durumlar sebebiyle böbrek taşları oluşabilir. Bununla beraber genetik yatkınlık da son derece önemlidir.

Böbrek taşı tedavisi uygularken tedavi taşların büyüklüğüne, tipine ve hastanın semptomlarına bağlı olarak belirlenir ve uygulanır. Böbrek taşları bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir ve ilaç ya da cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç olmadan doğal olarak vücuttan atılabilir. Fakat daha büyük taşlar idrar yolunu tıkayabilecek kadar büyük olabilir. Bu gibi durumlar ciddi ağrı idrar yolu enfeksiyonları veya böbrek hasarı meydana gelmesine sebep olabilir. Bu tarz durumlarda tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Böbrek taşları için uygulanabilecek tedavi seçenekleri şunlardır: 

Sıvı Tüketimini Artırmak: Böbreklerin çalışmasını teşvik etmek ve böbrek taşlarının vücuttan daha kolay atılmasını sağlamak için sıvı tüketimi artırılabilir 

Ağrı Kontrolü: Böbrek taşlarının sebep olduğu ağrıyı hafifletmek amacıyla ağrı kesiciler reçete edilebilir. 

Ultrason: Ses dalgaları ve lazer büyük taşları parçalamak ve küçültmek amacıyla bu prosedürler kullanılabilir. Parçalanmış veya küçültülmüş taşlar daha sonra idrar yolu ile doğal olarak atılabilir  

Endoskopik Cerrahi: İdrar yolu boyunca bir endoskop kullanıp taşların küçük parçalara bölünmesi ve vücuttan atılması bu prosedürlerle gerçekleştirilebilir. 

Açık Cerrahi: Nadir olarak da olsa açık cerrahi gerektiren durumlarla karşılaşımaktadır. Karşılaşılan bu durumlarda böbrek taşları çok büyük ise cerrahi müdahale uygulanabilir. Böbreklerdeki taşları kırmak veya çıkarmak için açık bir ameliyat kesisiyle bu prosedür uygulanabilir. 

Böbrek taşları tedavisinde doktorunuzun önerilerine uymak, sıvı tüketimini artırmak, doğru bir diyet uygulamak ve düzenli tıbbi kontroller yaptırmak taşların tekrar oluşmasının önüne geçebilir. Böbrek sağlığını korumak için böbrek sağlığı hakkında bilgi sahibi olmakta da fayda vardır. Bu nedenle nefroloji uzmanlığı olan Prof. Dr. Savaş Öztürk’ün veya diğer uzmanların çalışmalarını incelemekte faydalı olacaktır.