Kurumsal Haberler

Böbrek Hastalığı Olan Kişiler Hangi Tür Egzersizleri Yapabilir?

Böbrek Hastalığı Olan Kişiler Hangi Tür Egzersizleri Yapabilir?

Böbrek hastalığına sahip olan bireylere uygun egzersizler, vücut ağırlığını kontrol altında tutmak, kan basıncını düşürmek ve genel sağlığı iyileştirmek için önem taşımaktadır. Bununla beraber düzenli egzersizler böbrek hastalığı olan bireyler için fayda sağlar. Egzersizler ile kan dolaşımı artar ve bu sayede böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir, kemik sağlığını koruyabilir ve ruh halinde pozitif etkiler meydana getirebilir. Fakat bazı egzersizler de hastalığın ilerlemesini hızlandırabilir veya sağlık sorunlarının meydana gelmesine sebep olabilir. Bu sebeple egzersiz programını belirlerken ve programı uygulamadan önce bir doktorla konuşmak ve doktorla birlikte bir egzersiz planı hazırlamak önem taşır. 

Böbrek Hastaları İçin Egzersizler

Böbrek hastalığına sahip olan bireyler için hafif aerobik egzersizler genelde uygun egzersizler olarak bilinir. Yürüyüş, yüzme, yoga, bisiklet sürme gibi egzersizler kasları güçlendirir, kardiyovasküler sağlığı iyileştirir ve vücut sağlığını kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Bununla beraber egzersiz yoluyla stresi azaltmak da önem taşır. Bunun sebebi stresin böbrek hastalığına bağlı semptomları negatif etkileyebilmesidir.

Böbrek hastalığına sahip bireyler için bazı egzersiz türleri uygun olmayabilir. Bunların bazıları; ağır ağırlıklar kaldırmak, yüksek etkili egzersizler yapmak, uzun süreli aktiviteler ve de aşırı zorlayıcı egzersizler yapmak. Sağlık sorunlarını meydana getirebilme ihtimalinin yanında böbrek hastalığının hızla ilerlemesine de sebep olabilir.

Böbrek hastalığına sahip bireylerin bir egzersiz programını planlamadan ve başlamadan önce dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Sıcak havalarda egzersiz yapmak, sıvı kaybına ve elektrolit dengesizliğine sebep olabileceği bilinmektedir. Bu sebeple egzersiz yaparken yeterli miktarda sıvı tüketimi önem taşır. Yorgunluk, kramplar, kas zayıflığı gibi semptomlarla karşılaşılması durumunda egzersiz yapmayı durdurmak ve bir doktorla görüşmek gerekebilir. Bununla birlikte sıvı tüketiminin aşırıya kaçması durumunda böbrek hastalığına sahip olan bireylerde sıvı birikimi meydana gelebilir. Bu sebeple doktorla konuşarak egzersiz yapmadan önce, egzersiz sırasında ve egzersiz sonrasında yeterli miktarda sıvı alındığından emin olmak önemlidir.

Kısacası böbrek hastalığına sahip olan bireyler için düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önem taşır. Hafif aerobik egzersizler, kasları güçlendirir, kardiyovasküler sağlığı pozitif etkiler ve vücut ağırlığını kontrol altında tutmaya fayda sağlar. Fakat bir egzersiz programına başlamadan önce doktorla konuşmak ve bireye uygun bir egzersiz planı hazırlamak önem taşır. Böbrek hastalığına sahip bireylerin daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimserken böbrek sağlığı hakkında çalışmaları bulunan Prof. Dr. Savaş Öztürk gibi uzmanların çalışmalarına göz atması yararlarına olacaktır.