5 Sağlıklı Beslenme Kuralı - sağlıklı beslenme programı - GOP Diyaliz Merkezi
Sağlıklı Beslenmenin 5 Temel Kuralı Nedir, Neler Yapılmalıdır?
Şubat 24, 2023

Laboratuvar sonuçları ne anlama geliyor?

Tahlil sonuçlarını aldığımızda doktora göstermeden önce kendimiz, kısaltmaların anlamlarını tam olarak bilmesek de anlamaya çalışırız. Özellikle kalın harfle yazılanların ortalama değerlerin altında veya üstünde olduğu anlaşıldığından hemen bu değerin neyle ilgili olduğunu öğrenme ihtiyacı duyarız. O anda kafamızda kurduğumuz senaryolar, ciddi bir hastalığa yakalandığımıza kadar süren bir telaşı beraberinde getirir. Hâlbuki bu değerlerin bazıları çok gereksiz, doktorların bile bakmadığı şeyler olabilir. Bazen de hiç önemsemediğiniz bir değer, doktorun baktığı tek sonuç olabilir.

Kt/V ve URR

Hedef Kt/V değeri olan 1.2’ye veya URR değeri en az %65’e gelene kadar hiçbir diyaliz tedavinizi atlamayın. Size önerilen sıklık ve süreye uyun. Diyetinize ve size izin verilen sıvı miktarının üstüne çıkmamaya gayret edin.

TDBK ve Ferritin

TDBK (Total Demir Bağlama Kapasitesi) ve ferritin vücudunuzdaki demir miktarı hakkında bilgi veren ölçümlerdir. TDBK değerinizin yüzde 20’nin altında 50’nin de üstünde; serum ferritin düzeyinin ise 100’ün altında 800’ün üstünde olmaması gerekir. Hedef demir değerine ulaşabilmek için ekstra demire ihtiyaç duyabilirsiniz. TDBK ve ferritin durumunuza göre 1-3 ayda bir kontrol edilir.

 

Parathormon

Vücudunuzdaki kalsiyum ve fosfor dengesinin kötü olması paratiroid (PTH) hormonunun yükselmesine neden olur. PTH değeri her 3 ayda bir kontrol edilir. Doktorunuza ve diyetisyeninize PTH değerinin yükselmemesi için kalsiyum ve fosfor düzeyinizi nasıl muhafaza etmeniz gerektiğini sorunuz.

Albumin

Bu her gün yediğiniz yemeklerde bulunan proteinden, kalori yardımı ile meydana gelir. Düşük albumin kafi miktarda proteinli ve kalorili gıda yememekle olur ve enfeksiyonlara karşı direncin azalmasına yol açar. Sağlığınızı korumak için doğru ölçüde proteini nasıl alacağınızı diyetisyeninize sorun.

Potasyum

Çok yüksek veya çok düşük potasyum düzeyleri kalp problemlerine hatta kalp durmasına neden olur. Potasyum için izin verilen diyetinize uyun. Potasyumdan zengin ve fakir gıdaları mutlaka öğrenin.

Hematokrit

Bu değer vücudunuzda yapılan kırmızı kan hücrelerinin sayısını yansıtır. Düşük hematokrit kansız olduğunuzu gösterir. Kansızlığınızın tedavisi için EPO denen bir hormon ve ilave demir almanız gerekir. Hematokritiniz 33-36 değerine gelince kendinizi daha az yorgun ve daha enerjik hissedeceksiniz.

Hematokritiniz EPO tedavisi başlandığında l – 2 haftada bir, hedef değere ulaştıktan sonra 2-4 haftada bir kontrol edilir.

Hemoglobin

Bu değer kırmızı kan hücrelerinin içinde vücudunuzdaki tüm hücrelere oksijen sağlayan bölümüdür. Hemoglobin düzeyiniz de size kansızlığınız hakkında bilgi verir.

Kalsiyum

Kuvvetli kemikler için gereklidir. Kalsiyumunuzun düşük olmaması için doktorunuzun tavsiyesine göre kalsiyum tamamlayıcılar kalsitriol (vitamin D) kullanınız. Fosforunuzun normal düzeyde olduğundan emin olun.

Fosfor

Yüksek fosfor düzeyi kemiklerinizi zayıflatır. Diyetinize uyduğunuzdan ve her yemekte fosfor bağlayıcı kullandığınızdan emin olun.

İlgili içerik, yayın kurulu tarafından Temmuz 20, 2021 tarihinde yayınlanmıştır.

BU YAZILAR İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

GAZİOSMANPAŞA DİYALİZ MERKEZİ SİZİ DİNLİYOR!

Sağlığınızı önemsiyoruz, size kulak veriyoruz.

Gaziosmanpaşa Diyaliz Merkezi olarak, hastalarımızın ihtiyaç ve beklentilerini ön planda tutuyoruz. Sorularınız, önerileriniz veya şikayetleriniz için her zaman bize ulaşabilirsiniz.