Hemodiyaliz nedir?
Böbreklerin, vücutta bulunan zararlı maddeleri temizleme işlevi vardır. Ağız yoluyla aldığımız besinlerin sindirim sonrasında oluşan atık maddelerini idrar sayesinde süzerek vücuttan dışarı atar. Bu işlevinin yanı sıra vücuttaki minerallerin dengesini sağlayarak çeşitli hormonlar salgılar. İnsan vücudu için bu kadar önemli olan böbrekler bazı rahatsızlıklar sonucu zamanla işlevini yitirmeye başlar. Bu nedenle besinlerden aldığımız fosfor ve benzeri zararlı maddeler vücudumuzda birikir. Böbreklerin görevini yerine getirememe durumuna ise böbrek yetmezliği adı verilir. Böbrek yetmezliği durumunda vücut zararlı maddeleri diyaliz yardımıyla dışarı atar. Diyaliz işlemi hastaya haftada 2 veya 3 kez ve her tedavi için yaklaşık 3 ila 4 saat uygulanmaktadır ve ne sıklıkla yapılacağı hastaya özgü olarak belirlenmektedir. Hastaya Periton Diyalizi ve Hemodiyaliz yöntemleri kullanılır.
Periton Diyalizi ve Hemodiyaliz Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bu iki tedavi yönteminin de temel amacı aynıdır. Periton Diyalizi; hastanın karın boşluğuna yerleştirilen ince, yumuşak ve silikon bir tüp ile hastanın kendi karın zarı kullanılarak zararlı toksinlerin dışarı atılması işlemidir. Hemodiyaliz ise damar yolu kullanılarak hastadan alınmış olan kanın bir makine yardımı ile diyalizör adlı süzgeçten geçirip zararlı maddelerden arındırılarak hastaya tekrar verilmesi işlemidir.
Hemodiyaliz Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?
Hemodiyaliz tedavisi alan hastaların programa düzenli bir şekilde uyması son derece önemlidir. Hastanın tüketmesi gereken tuz ve su miktarı doktorunun belirlediği aralıklarda olmalıdır. Hemodiyaliz hastası birey öğünlerine dikkat ederek ani kilo artışı ve ani kilo kaybı yaşamamalıdır. Bunun sağlanması için düzenli egzersiz yapmalıdır. Hemodiyaliz hastaları kaliteli bir yaşam için alkol ve sigara kullanımını bırakmalıdır.
Hemodiyalizin Faydaları Nelerdir?
Hemodiyaliz yöntemi ile hastanın vücudu kontrol altına alınarak böbreklerin yapması gereken işlevler yerine getirilmiştir. Hastanın kan basıncı kontrollü hale gelmiş ve kalp büyümesi gibi rahatsızlıkları olan bireylerin hastalıklarında gerileme gözlenmiştir. Uzun süre alınan hemodiyaliz ile birçok hasta tansiyon ilaçlarını bırakmıştır. Hemodiyaliz tedavisi sayesinde birey daha rahat bir yaşam sürer.